AKRAN ZORBALIĞINA DUR DE!!!

AKRAN ZORBALIĞINA DUR DE!!!

13.03.2024 33

13-03-2024

 

AKRAN ZORBALIĞI NEDİR?

Akran zorbalığı, akran grubu içinde fiziksel, duygusal ya da sosyal biçimde zarar veren, tekrar tekrar yaşanan saldırgan davranış biçimi olarak tanımlanmaktadır. Okul ortamlarında sıkça karşılaşılan bir durumdur. Akran zorbalığını önlemek için farkındalık yaratmak, empati geliştirmek ve güvende hissettirmek önemlidir.

 

ZORBALIKLA İLGİLİ EBEVEYNLER NELER YAPABİLİR?

  • Çocuğunuzla Zorbalık Hakkında Konuşun

Çocuğunuza zorbalık yapmaması gerektiğini açıklayın ve zorbalığın diğer çocuklar üzerindeki olumsuz sonuçlarından bahsedin.

 

  • Zorbalık Davranışına Onay Vermediğinizi Belirtin

Çocuğunuza onaylamadığınız şeyin onun zorbalık davranışları olduğunu vurgulayın; onu desteklemeye ve ona yardımcı olmaya hazır olduğunuzu belirtin.

 

  • Çocuğunuza Yardımcı Olun

Çocuğunuzun hangi davranışlarının akran zorbalığı olduğunu anlatın. Bu davranışları neden gösterdiğini anlamaya çalışın. Zorbalığın altında yatan nedenleri ortadan kaldırmaya çalışın. Bu davranışlar yerine neler yapabileceğini öğretin.

 

  • Fiziksel ceza vermeyin

Çocuğunuzun istenmeyen davranışları karşısında sakin kalın ve olumlu disiplin yöntemleri kullanın. Kesinlikle fiziksel veya sözel şiddet uygulamayın.

 

  • Çocuğunuzu Sosyal ve Duygusal Becerilerini Geliştirmesi Konusunda Destekleyin

Bu konuda çocuğunuzun yaşına uygun kitaplar okuyun, film izleyin ve etkinlikler gerçekleştirin.

 

  • Okulu Bilgilendirin

Öğrenim gördüğü okulla mutlaka temasa geçin, rehber öğretmen/psikolojik danışman ve sınıf öğretmeniyle iş birliği kurun. Gerektiği zaman uzman desteği almaktan çekinmeyin.

 

 

13-03-2024ÇOCUĞUNUZ ZORBALIĞA MARUZ KALIYORSA NELER YAPILABİLİR?

 

  • Çocuğunuzla Konuşun ve Onu Destekleyin

Çocuğunuza onun yanında olduğunuzu ve ona yardım etmek istediğinizi belirtin.Ne hissettiğini sorun ve duygularını paylaşmasını sağlayın.

Zorbalığa maruz kalmanın onun bir hatası olmadığını açık bir şekilde ifade edin.

  • Zorbalıkla Baş Edebilmesi İçin Ona Yardımcı Olun

Zorbalığa nasıl karşı çıkabileceğine dair yöntemler geliştirin. Böyle bir durumda okulda kimden ve nasıl yardım isteyebileceğini konuşun.

  • Çocuğunuzu Sosyal ve Duygusal Beceriler Geliştirebilmesi İçin Destekleyin

Çocuğunuzun kendisini etkili bir şekilde ifade edebilmesi ve sağlıklı arkadaşlık ilişkileri sürdürebilmesi için çalışmalar/etkinlikler/oyunlar planlayın. Çocuğunuzun özgüvenini yeniden kazanması için çaba gösterin, olumlu ve güçlü özelliklerini vurgulayın.

  • Okulu Bilgilendirin

Öğrenim gördüğü okulla mutlaka temasa geçin, rehber öğretmen/psikolojik danışman ve sınıf öğretmeniyle iş birliği kurun. Gerektiği zaman uzman desteği almaktan çekinmeyin.

 

İLETİŞİM

Adres:
HÜRRİYET MAH. HASAN BASRİ ÖNALP SK. DEDEMEN IMAMHATIP LISESI VE DEDEMAN ORTAOKULU BLOK NO 10 PINARBAŞI / KAYSERİ/KAYSERİ


Telefon
(352) 512 2890


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın